Saturday, August 30, 2008

Kuantan, Here I Come..

Assalamualaykum...

Alhamdulillah, I arrived Kuantan safely.. Dalam proses nak cari rumah sewa tuh, macam2 jadik.. mendebarkan, menyedihkan, menyeronokkan.. But all in all, Allah eased my life so far.. Nih nak citer siket..

Friday, 29/08/2008
Bertolak dari KL pukul 11am, after amik my sis, Bib, kat UIA PJ. target nak sampai Kuantan after solat Jumaat, so that dapat pi daftar kat Jabatan Kesihatan Negeri Pahang and tahu kat hospital mane ditempatkan..
Sampai dalam 3pm, check in hotel and then terus ke Jabatan Kesihatan.. Alhamdulillah, dapat pilih HTAA (Kuantan) instead of Temerloh.. pegawai in-charge kate, just daftar kt HTAA on Tuesday because it was already 5pm.. called my mum's fren regarding rumah sewa.. alamak!! tenant sekarang nak keluar rumah 15 haribulan nanti.. means I have to wait another 2 weeks.. sementara tuh, nak duduk mane ek? dah down sangat2.. sedih dan cuak.. but Uncle tu promise nak tolong carikan petang tu jugak..
6pm, jumpa la satu rumah kosong kat Indera Mahkota, belakang Tunas Manja IM.. tempat tu agak familiar, facilities banyak.. call tuan rumah untuk runding. rumah teres 2 tingkat, sewa RM400 sebulan.. condition rumah : errr... sekali pandang macam tak berapa best, tapi at this moment, takleh memilih sgt sebab terdesak.. takpelah, tuan rumah kate boleh datang Ahad pagi untuk tgk dalam rumah sebab dia kat Jengka.. hmm.. lega sket.. Then, pegi pasar malam kat IM (isk.. nostalgia betul sbb pasar malam nih slalu pergi mase study dulu)to buy something to eat for dinner.. then balik hotel.. exhausted but still anxious.. tak sedar terlelap awal, but terbangun balik pukul 2.30am.. still anxious nak duduk kat rumah tu sorang2.. urghh.. ntah bile ntah tertido balik..

Saturday, 30/08/2008
Woke up early morning.. eh.. nice view from my hotel room. menghadap ke sungai besar tuh.. nampak banyak bot2 baru balik dari laut kot.. very refreshing...
After breakfast, another fren of my mum called.. she found a new house for rent around Bukit Setongkol area.. according to her, the house is nearer to the hospital.. Hmm.. after Zuhur, kuar makan kt Giant and did some shopping, then went to my dad's fren's house around Sungai Isap.. wah! macam jejak kasih le plak.. this Uncle is a long-lost friend.. last time jumpa mase Abah Form 3, then tukar skolah and lost contact.. after having a yummy roti jala at his house, we headed towards Bukit Setongkol to have a look at the house.. my mum's fren was waiting at the house..
Tuan rumah adalah pasangan suami isteri, kedua2nye bekas guru.. dah almost 2 years pindah ke Temerloh.. rumah ni tempat persinggahan je.. kadang2 anak diorg datang tapi eversince anak dia pindah KL, the house is not occupied for almost 1 year.. Pakcik n Makcik datang sebulan skali untuk bersihkan halaman, bayar bil eletrik and air and Astro.. Halaman luas, siap ade 3 batang pokok rambutan yang tgh berbuah lebat.. pokok buah delima, pokok bunga, pokok kelapa gading.. WOW! rumah ni betul2 berdepan dgn surau (according to the Makcik, surau nih mmg aktif ngan aktiviti), sebelah tu ade gerai makan.. hehehe! Dekat sgt dgn supermarket and other facilities.. Rumah setingkat kt corner lot, tapi dah renovate menjadi sgt luas.. Sewa : RM500 per month.. fully furnished (yes! fully and siap ade aircond kat bilik tidur, as well as ASTRO).. very secure and privacy.. jiran2 baik, sye dah berkenalan dgn sorang makcik blakang rumah yang juga staff kepada kawan Ummi.. dia kate dia akn tengok2kan saye.. best! nak ke hospital just amik masa 5-10 mins, sbb ade short-cut.
Oleh itu, Ummi saye sgt lega dan saye pon setuju untuk menyewa... hilang anxious saye.. syukur sgt2 pada Allah sbb permudahkan urusan saye... Alhamdulillah.. Ummi pon bagitahu, kalau saye amik rumah yang first tuuh, Ummi rase agak keberatan and tak sedap hati.. kawasan tu agak terpencil... tapi rumah yg kedua nih, sgt sesuai and berbaloi.. maka, esok saye akan masuk rumah baru!! hehehe..

So, itu le al-kisahnye.. Insya-Allah, azam baru utk bekerja lebih kuat (erk.. nanti ade org tak senang duduk nih).. nak perbaiki diri supaya lebih berdikari dan tabah.. Sempena Ramadhan ni, harap2 saye dapat melakukan ibadat semaksima mungkin.. herm.. takpelah berpuasa sorang2 pon.. Allah kan ade.. :)

Doakan saye ye kawan2...

4 comments:

Mrs Cey said...

Ramadhan mubarak, hanin. And good luck on the new beginning!

sHaHiedDaH said...

Rindu kuantan!! bila ah nk smpi sana g..

sHaHiedDaH said...

mana gambar rumah baru?

Anonymous said...

enti.. camna kuantan? best x? rindu la.. pasni leh jln2 kat pantai apa tu nama.. hehe lupe plk..