Monday, May 23, 2005

The Egypt History....

Esok exam tapi still ade mase nak mengisi blog..hehehehe.. that's me!

Semalam saye baca dalam newspaper Metro kalo tak salah saye, mengenai penemuan mumia purba oleh ahli arkeologi di satu kawasan di Mesir..saye tak tahu le specific place tu kat mane..they believed that the mummy is the late pharaoh of Egypt, Tutankhamen who ruled Egypt from 1357-1339 BC..diorang reconstruct balik muka mummy tuh guna mesin pengimbas (hehehe.. macam scanner le pulak ye!) and terpampang le 'imej' Tutankhamen tuh depan paper smalam..nampak macam jambu semacam jek.....

Kebetulan le pulak, semalam saye baca buku '250 short cases in Clinical Medicine' dalam tajuk "Gynaecomastia", ade footnote kat bawah tuh tertera bahawasanye "...Ancient Egyptian sculptures and paintings suggest that the Pharaoh Tutankhamen had gynaecomastia.."
hehehe...what a fact! patut le nampak jambu jek...tapi, tahukah anda ape itu gynaecomastia? tu sebenarnye pertumbuhan breast tissue (tisu2 yang ade pada buah dada seorang perempuan) dalam seseorang lelaki..so lelaki tuh punye breast nampak macam perempuan le..actually, byk factor contribute to this abnormal development of breast tissue in a man..contohnye, penyakit hati yang kronik, kesan sampingan daripada ubat seperti spironolactone dan cimetidine dan ade le beberapa sebab lagi..dalam hal si Tutankhamen nih, saye rase mungkin dia mengalami masalah nih dari kecik lagi (congenital)...

Just an additional info, Fir'aun tuh sebenarnye gelaran bagi raja-raja Mesir purbakala yang memerintah Mesir masa tuh..and masa zaman Nabi Musa a.s. dulu, Fir'aun yang menentang Nabi Musa adalah Menephthah (1232-1224 S.M), anak kepada Ramses, salah seorang Fir'aun yang glamer mase tuh...banyak dlm ancient sculpture cerita pasal Ramses nih tapi saye malas nak cerita kat sini.. hehehe.. pada pendapat saye, raja Mesir zaman sekarang dah tak guna gelaran Fir'aun tuh sebab macam kejam jek bunyinya..tambahan pulak, majority of the Egyptian sekarang nih Muslim so mungkin le perception mereka terhadap gelaran Fir'aun tuh more towards the negative one... okay, sekian untuk kali ni.. doakan saye tenang mase exam ye..


p/s : hehehehe..macam bagus jek ilmu Sejarah saye padahal mase skolah dulu SPM pon dok hafal skema jawapan untuk Sejarah, bukannye baca buku teks pon...hehehehe... tapi knowing something about the past is really exciting actually...remind me to write here on how i know about my family history from a patient dalam ward...very nice! :)

4 comments:

FadHiLaH_ said...

raja tut kalau x silap saya la... died when he's 18 or 17.

-fadh-

FadHiLaH_ said...

btw, saya gune this url 4 my blog. http://sifoo.blogs.friendster.com/_fadhilah_/

Hanin Farhana said...

yup...betul. he died at 18 or 17.. tak sempat lama..

asma' said...

sy pun jumpe gak pasal firaun yg gynaecomastia. may be sbb dia nampak lain dari yg lain tu kot org mesir ingat dia tuhan akekeke