Tuesday, May 17, 2005

Saye ke yang lemah..?

Chow san everybody!! (selamat pagi le…) sekarang dah masuk Revision Week for us, preparing our best for this coming End-Block Exam..insya-Allah, kena sentiasa betulkan niat..amik exam kerana Allah, bukan kerana nak pass semata-mata… bukan senang nak pasang niat camtu tapi, kalo tak iltizam nak buat betul-betul, memang le banyak alasan..sekurang-kurangnya kena jugak cuba!

Okaylah…actually nak citer pasal semalam. 16th May kan Teacher’s Day… hehehe! Saye berkesempatan menyampaikan ucapan terima kasih dan Selamat Hari Guru kepada beberapa orang guru yang pernah mengajar saye dan juga yang tak pernah mengajar saye…maksudnya sahabat2 saye yang berprofession guru.. saye teringat dalam satu newspaper, ade satu kartun tuh yang menggambarkan seorang tua tengah menjengah ke luar tingkap rumahnya yang merupakan sebuah rumah kampung, di halaman rumah dia tuh ade sekumpulan orang dalam 20-30 orang dari pelbagai kerjaya, yang saye boleh recognize adalah doctor, peguam, pegawai besar dan menteri kot, yang membawa pelbagai hadiah dan mengucapkan selamat kepada beliau…dialog yang dia ucapkan kat situ “Oh..anak-anak murid aku rupanye!”

Haaa…bestnye jadik cikgu! Boleh berbakti mendidik anak-anak kecil menjadi seorang yang berguna di masa hadapan..saye teringat ade certain friends yang seolah-olah memandang rendah pada profession guru..mentang-mentang le dia dapat belajar dalam bidang yang lebih ‘glamour’! Ingat siket ye, kalo takde guru, takde le awak tuh nak dapat belajar best-best macam yang awak dapat sekarang…personally, saye sangat memandang tinggi pada profession guru..arwah datuk saye seorang guru besar. Saudara-mara saye ramai juga yang menjadi guru, berkahwin dengan guru…kalo boleh, saye pon nak kawen ngan guru…kuang kuang kuang! Hahaha..itu terserah pada jodoh le…

Petang semalam, saye berjalan-jalan seorang diri di Kuantan Parade sementara nak menunggu masa nak balik ke Mahallat..beli sedikit makanan nak alas perut and for breakfast nanti..ternampak le akan saye sepasang teruna dara dalam lingkungan 18-23 tahun tengah duduk bercakap-cakap kat tempat duduk depan Watson’s tuh..saye Cuma memandang sipi jek sebab rase macam dekat sgt diorang nih duduk! Lutut bertemu lutut, bahu bersentuh bahu…kalo dalam solat jemaah dan sama jantina, saye boleh terima le jugak..tetiba jek, muka diorang makin rapat and zaapppp!!! Tersirap darah saye…..Saye nampak si teruna tuh mencium pipi si dara tuh..pastu boleh pulak diorang melaga-laga pipi macam bebudak Akademi Fantasia buat tuh! Adoi..rase macam nak pecah dada saye..saye terpaku, directly menghadap diorang dua and saye tak tahulah saye ternganga ke tak…dalam about 7-10 seconds, baru saye tersedar ape yang saye tgh buat…dua-dua budak tuh pon macam terkejut tengok saye. Yang si dara tuh tunduk tak angkat-angkat muka, sedangkan yang teruna tuh dengan tak malunya pergi pandang balik kat saye and saye perasan muka dia merah..tak tahu le malu ke marah! Cuba teka ape yang saye buat..? Hehehe..dah teka dah? Tepat sekali salah!! Saye hanya terus-terusan menggeleng-gelengkan kepala saye sambil berlalu dari situ selepas memberikan satu jelingan yang ‘tajam’ (kawan-kawan saye pernah cakap jelingan saye mampu membuat org terkedu!) kepada mereka…baik saye balik sebelum saye pergi jerkah diorang..

Pengecut ke saye sebab tak berani nak tegur diorang baik-baik? Tapi saye ade alasan yang baik..err..bukan alasan tapi sebab/reason yang saye rasekan wajar jugak saye berlalu pergi macam tuh..nak tahu kenapa? Sebab dalam keadaan yang macam tuh, saye tahu saye amat marah..rase macam darah menggelegak dan panas otak saye! Daripada saye mengeluarkan kata-kata yang tak berhikmah langsung dan menyebabkan mereka benci pada saye, lebih baik saye menunjukkan perlakuan yang saye tak suka dengan ape yang saye nampak..mulut saye memang agak laser kalo sesekali diberi peluang melepaskan peluru-pelurunya… Dalam kereta ketika nak balik ke Mahallat, saye terfikir balik yang sepatutnya saye pergi cakap ngan diorang baik-baik…Cuma, rase macam dah terlambat..inilah yang saye katakana saye belum cukup kuat lagi nak menegakkan ‘Amar Ma’ruf Nahi Munkar tuh…bile la nak bersedia nih!! Marah betul dengan diri saye sendiri….

Takpe, proses memantapkan diri masih lagi berjalan…insya-Allah akan datang kekuatan itu satu hari nanti. Saye yakin…! Bantu saye, Ya Allah….saye tak mampu berbuat apa-apa tanpa kekuatan dari-Mu…saye benci melihat maksiat tapi saye tak mampu nak stopkan perkara tuh dari berlaku…isk! Tolong…..

3 comments:

asma' said...

bukan enti yg lemah... tapi kite sama2 belum ada kekuatan...
sbnrnya depa yg lemah, lemah nak mengawal nafsu sendiri heh!

sepak je laju²!

sHaHiedDaH said...

patot lerr..ada riak marah semlm.. ish.. aku pun laser gak.. sumer org pun soh sabar.. tp org bersabar tu xde lak leh gi tegur.. nk soh org yg kurang sabar mcm aku nih gi tegur.. alamat gado laa nnti...serious aku xde skill tegur berhikmah tuh..ntah laa pada aku org mcm tu patot fire jerr.. diorg tu spesis yg xleh nk ckp lemah lembut.. lemak berlenang jadik nyer.. tul x? (sori..tgk emo nih-PMS)

Hanin Farhana said...

itu le pasal, kawan-kawan...nak salahkan diri sendiri, nanti kite yang tensen lak.. nak salahkan diorang, tak tahu le diorang tuh sebenarnye tahu ke tak..tapi, mustahil le tak tahu kan.....