Sunday, December 24, 2006

Currently...



Assalamualaykum...

lama sungguh tak update.. since masuk new posting nih memang hardly find my own sweet time, even for rest.. Surgery is a simple and logical subject but the surgeons make our life a little bit miserable.. anyway, it is good for our own training to become a HO later.. just imagine we have to come early to the ward, at least before the HO come.. and i got out from my room at 7am everyday (except Friday, thank God..) which hardly done before.. balik mahalat dalam pukul 7pm.. argh.. tido tak cukup, makan pon kena pandai2 and dicatu (since scholar masuk lambat before nih..kamon la UIA!).. . this is the price that i have to pay in order to become a doctor.. but i realize that although i'm suffering now but since it's for the benefit of others, that makes me glad and proud enough.. and thanks to Mr Sunshine for understanding my situation and keep on supporting, comforting and believing me...

erm... a friend asking my opinion regarding her fren's prob.. 'A' is a doc-to-be, she's studying abroad in UK.. and 'B' whom her bf and they are planning to get engage in 1-2 months time.. however, she is still uncertain of her decision because B is not a doctor, but I'm not sure his real job is... A said that B's salary probably not as much as hers and she was afraid that B might felt inferior due to this difference.. my fren asked me, what would she said to A to comfort her.. well, this situation is so so common nowadays, since women are much more independent and able to obtain good job and salary.. but, the concept of 'rizq' (rezeki) does not depend on whether u have a good job or not.. rizq is not only wealth and money.. children, happiness, good health and many more are considered as rizq as well.. altho we are encouraged to work hard and do our job to the best extent but if Allah do not permit us to have a halal and blessful wealth, we are still considered as unlucky..

nak cakap BM pulak.. hehehe! walaupon mungkin B bukanlah same standard in terms of pekerjaan ataupun gaji kalo nak dibandingkan dgn A, tapi kalo B adalah seorang muslim yang baik dan sentiasa nak memperbaiki diri, itu lebih bagus daripada mendapat pasangan yang sama standard, gaji mahal dan handsome.. Allah tak pandang kerja dan harta kite apabila kite kembali pada Dia kelak, tapi Allah akan tanya apa yang kite lakukan dengan rezeki dan nikmat melimpah yang telah diberikan pada kita.. mungkin kite rasa kite rugi di dunia (especially kalo yang perempuan adalah high class grp) kerana telah memilih pasangan yang tak sama standard dgn kite, tapi cuba fikir jauh, jauh, jauh..... dunia nih kan tempat ujian untuk kite menentukan kat mane tempat kite di akhirat.. kalo kaya-raya kat dunia dan hidup senang tapi tak semestinya di akhirat akan jadi macam tu.. entah2, kite akan jadi orang yang paling miskin, hina, rugi dan tercela di akhirat kelak....

i'm not the best person to talk about this tapi pada kawan2 yang menghadapi masalah macam nih, nak memilih pasangan tu biarlah yang Allah redha dan mengikut apa yang Islam dah gariskan.. lihat lah pada agama dia, sama ada dia menjaga solat, puasa dan bolehkah dia menjadi suami dan ayah yang soleh... personally, saye rase kalo seorang lelaki tuh menjaga solat, taat pada parents dan baik akhlaknya, insya-Allah, future dia sebagai seorang suami dan ayah juga akan cemerlang... walaupun mungkin akan menghadapi masalah dengan parents kite, bagaimana nak meyakinkan mereka, tapi dengan doa dan pertolonganari Allah, everything will be okay... yang penting, jangan terlalu memandang hal keduniaan kerana itulah yang akan merugikan kita.. nak bersama dengan pasangan kite, biarlah sampai ke akhirat.. bukan setakat sampai akhir hayat...

last but not least, kite yang perempuan nih pun kenalah berusaha menjadi seorang yang solehah kalo nakkan pasangan yang soleh... Allah Maha Adil, dia akan berikan apa yang sewajarnya pada hamba-Nya yang sentiasa mengharap keredhaan..

tu je lah.. hope it will answer your prob, my fren... :)


p/s: semoga Allah makbulkan doa kite semua...

7 comments:

Anonymous said...

Saya setuju dgn cik hanin kite. Cuma nak tambah, from hanin's cerita and info, i found that it's the girl who feels insecure about the inferiority issue. I dont know whether her bf ever really admit it to her. He might not feel the same way as she is! She might be the one who, subconsciosly, feels superior instead of the bf yang feels inferior. Whatever it is, I think if the issue really bothers her, she should communicate it with the bf before it's too late and affecting their relationship.

I think, career and financial issues are big matters to men in general. Men would want to be the ones who bring home the bacon. You can call it ego or anything, but I think it is only natural. In our religion pun, the husband should be the provider. So, communicate the issue with sensitivity and without patronising or assuming.

My point is, the couple have to work it out and make clear their feelings or opinions and compromise. Now, they might not mind the differences, as there are only two of them. Later, with kids, needing to buy a car(s), house, with her family, with his family (lelaki masih kena tanggung parents dia even after kawen kan?), with careers evolving etc, the issue might become more real to them. Mind you too that, suka atau tidak, orang2 lain pun akan 'bercakap'. Pekakkanlah telinga, tapi culture busybody ni tetap exist anywhere. Try to not let that get to you both. Tapi kalau yg 'bercakap2' tu adalah family sendiri, kena work hard sikitlah agaknye.

Ini cuma pendapat saya sendiri yg berada dlm situasi yg agak sama. I heeded my own advice, and we both talked it out and alhamdulillah, we compromise. Doakan yg terbaik buat kami ye ;) Juga pendapat saya based on a family i know yg sedang happy despite the differences they have.

All the best!

Hanin Farhana said...

thanks... such a good point u have there.. and insya-Allah, with His guidance, hope that our decision will be blessed by Him..

raudhatussakinah said...

Selamat hari raya eidul adha dan slamat tahun baru 2007.semoga kita sama-sama dapat penghayatan disebalik sambutan korban ini. :)

asma' said...

bak kata org tu...

kalau nak kahwin, kenalah cari lelaki yg bleh dibuat suami.. in future, dia jadi teman kat akhirat. bab2 pangkat n darjat ni Allah tak pandang dah..

tp of course, cakap mmg ler senang.. org yg mengalaminya saja yg tahu..
sbb kita duk dlm masyarakat yg suka brckp hal org lain.. even though couple tu ok je, takde rasa inferior pun, tp sure akan ada org yg akan mengapi2kannya. so bersedia je la.. just make sure perkara ni dah dibincangkn awal2 la... :))

p/s: huhu semput la kite2 ni kalu kena cari yg 'setaraf' konon2... dah la makin pupus, limited stock lak tu...boring.. heheh!

raudhatussakinah said...

:) thanks for the compliment.. jemput le keluarga ke rumah..sedap u all masak rendang n lontong....hebat2..

Hanin Farhana said...

asma' : yup... memang payah le kalo nak suruh carik yg 'setaraf' tuh... takpe, insya-Allah, Dia dah tentukan yang terbaik untuk kite.. doa banyak2, agar redha dengan apa yang Dia dah tetapkan...

Hanin Farhana said...

raudhatussakinah : hehehe.. itu resepi main belasah jek.. tak sangka lak jadik.. anyway, insya-Allah nanti kami pi rumah pulak