Monday, June 27, 2005

Kuliah Bro. Hafiz Firdaus, Drebar yang Best!

Assalamualaikum all...haaa! kali nih saye nak share sedikit ilmu yang saye dapat weekend bebaru nih..actually, few days before Saturday lagi saye dah tahu yang after Maghrib pada hari terbabit ade sorang pilot yang akan bagi kuliah agama..dalam hati saye, "ape kejadahnye drebar ni? bagus sgt ke dia?"...hehehe..dah le malam tuh kan ade konsert Akademi Fantasia... Saye bukanle minat sangat ngan AF..sejak dari memula ditubuhkan AF nih lagi, saye mmg bukan peminat AF. Tambahan pulak, dengarnya terlalu banyak kontroversi dalam musim ke-3 nih..hahaha! Saye pon macam rase 'something wrong somewhere' jek bila seseorang yang mengaku pernah menang pertandingan tilawah al-Quran, qari ke, budak skolah agama ke, but yet join benda-benda lagha camtu... isk! terpulang pada individu untuk menilai...saye pon bukannye bagus sangat sampai nak bagi komen tentang 'dia'..dia lebih tahu ape yang dia lakukan..kalo dia rase baik untuk dirinye, ummat, agama dan masyarakat, maka ape sangat le yang kite boleh lakukan..ewah! kate tak minat tapi tahu jugak ye...?! ade sorang Ustaz pernah cakap, walaupon kite benci pada benda-benda tuh tapi kite kena jugak ambil tahu tentang perkara-perkara yang berlaku di sekitar kite..kalo tidak, macam mane nak jadi Muslim yang all-rounder dan boleh berdiskusi tentang semua perkara, berfikiran terbuka dan luas pengetahuan..?? :) lagipon, itu le salah satu tujuan blog nih diadakan..untuk share ape yang saye rase tak mampu nak diluah secara verbal...

Okaylah, sambung balik tentang kuliah agama tadi..nama pilot tuh adalah Bro. Hafiz Firdaus Abdullah..memula tengok dia, rase macam bersemangat nak dengar lagi. bukan ape, cara dia perkenalkan diri dia pon dah cukup humble hinggakan saye sebagai pendengar @ penuntut nih terus-terusan nak dengar ape yang dia nak sampaikan...tajuk kuliah yang dia bagi malam tuh adalah tentang Islam Liberal..dia mengupas tentang kertas kerja yang telah disampaikan oleh Zainah Anwar, a member of Sisters in Islam (so-called..) berkenaan dengan Undang-undang Moral..pendek kata, Zainah nih tak setuju le undang-undang moral diletakkan bawah pentadbiran atau badan yang bertanggungjawab, contohnya Jabatan Agama Islam.. menurut dia, itu adalah hak individu dan tidak wajar sama sekali pihak lain masuk campur dalam hal ni. Alahai, kirenye dia nih nak bela si Jeslina Hashim yang ditangkap kat Zouk tuh le...

Bro. Hafiz Firdaus membidas dan membangkang kertas kerja Zainah Anwar nih dengan cara membuat satu kertas kerja juga..alhamdulillah, saye dah dapat kedua-dua kertas kerja Zainah dan Bro Hafiz..boleh le sesape yang nak baca, lawat
www.al-firdaus.com nanti bebila free ye.. pastu ade 2 kisah menarik yang dia ceritakan, berkaitan dengan isu bagi kondom and jarum cucuk free tuh yang kononnye boleh menyelesaikan masalah rogol, anak luar nikah dan penagih dadah dan AIDS tuh...cuba ikuti kisah di bawah ye...


Kisah 1

Kan kite selalu terbaca kat kedai Seven Eleven yang bukak 24 jam tuh, kalo dah lepas 12 malam nanti dia akan letak satu sign yang tertera "Juruwang hanya mempunyai RM30 sahaja selepas jam 12 malam." In a way, secara tersiratnya nak bagitahu perompak or pencuri yang ade niat nak mencuri tuh supaya toksah le buang mase nak rompak sbb duit memang banyak tuh je..
Nak dijadikan kisah, satu malam tuh ade le sorang perompak nih nekad jugak nak merompak kedai Seven Eleven tuh altho sign tuh dah naik dah..lebih kurang gini le perbualan diorang...

Perompak : Aku nak merompak nih! Cepat serahkan semua duit yang ade dalam mesin tuh...kalo tak, aku tembak le jugak engkau nih..
Cashier : Laaa..ko tak baca ke kat luar tuh? kan dah tulis, dalam mesin nih ade RM30 jek..tak berbaloi le brader..
Perompak : Isyy...dah nama pon perompak, kena le aku amik jugak..bagi cepat! RM30 pon duit jugak..
Cashier : Degil betul le encik nih...nah, amik le. Ade RM30 jek... (sambil memberi le duit tuh kat perompak tuh)
Perompak : Hahahaha! bagus! tapi...(sambil dok kira-kira duit tuh) kalo ade orang datang nak beli barang nanti, mesti ko takde balance pulak nak bagi kat org tuh...nah, amik le RM10.. buat jadi duit baki nanti...(sambil hulur duit RM10 kat cashier tuh balik)
Cashier : Uishh..baik hati jugak ko nih..hehehe.
Perompak : Mesti le, aku pon tahu bertimbang rase jugak..eh, ko habis kerja pukul baper? nanti mesti ko nak gi minum-minum ngan member ko before balik rumah kan? nah, amik le lagi RM10...buat belanja kopi...aku amik RM10 pon cukup le..
Cashier : humang hai....tak pernah lagi aku jumpa perompak yang baik hati lagi adil saksama macam ko nih...terima kasih, bang!


Kisah 2

Ade la kat satu negara yang saye pon dah lupa namanye..Kementerian Pendidikan kat negara tuh terlalu risau dengan masalah pelajar-pelajar skolah kat situ yang terlalu tinggi peratus gagal setiap kali exam dilaksanakan.. diorang pon buat le meeting tergempar dengan semua ahli-ahli lembaga kementerian tentang cara bagaimana nak atasi masalah ke'gagal'an exam yang maha dahsyat nih...lantas, ade le sorang pemikir terulung nih mencadangkan supaya everytime nak exam, calon-calon exam tuh semua dibekalkan dengan skema jawapan bagi soalan exam tuh skali..dengan cara nih, peratus pelajar lulus akan meningkat dengan mendadak, peratus pelajar gagal pon boleh le menurun atau boleh sampai tahap 'zero failure' lagi!




sekian....haaa..ape pendapat korang tentang dua kisah di atas? macam mane nak kaitkan dengan kisah kondom percuma dan jarum suntikan free kepada penagih dadah nih? shade tahu kan? saye dah penat menaip nih...next posting nanti saye bagi jawapan dan sambung lagi tentang kuliah Bro. Hafiz Firdaus... have a blessful day ye kawan-kawan...

1 comment:

uNa D'uNn said...

org jahat pon ade rase baik jgk kan..hehe..