Thursday, May 19, 2011

Suatu Masa Dahulu..




Dulu.. masa saye mula-mula dapat lesen bawak kereta.. walaupun sekadar lesen P, tapi perasaan 'macam dah matang' tu tetap ada. Maklumlah, kalau tak cukup umur, mane boleh amik lesen bawak keta kan?! Bangga dengan diri sendiri walaupun amik ujian dua kali (bukit tak lepas.. memang saye dendam dgn pakcik JPJ tu..)
Di kalangan adik-beradik saye, hanya saye dan abang saye ade lesen kereta.. abang tu, takyah cerita la.. tak habis sekolah lagi dah curi-curi bawak kereta mak pergi rumah kawan.. dari Sentul ke Bukit Tunku, satu pencapaian katanye.. hardcore! sampai sekarang memang hardcore.. tapi dia tetap abang saye.. ishh.. keluar tajuk!
Waktu remaja dulu (ecewah!), jarang nak ikut Ummi Abah pegi kenduri ke, balik kampung ke, pegi rumah sedara-mara ke.. maklumlah, tak "cool" la jalan-jalan ngan mak ayah.. Suatu ketika, tinggal saye, Adik (walaupon dipanggil Adik, tapi dia memang besar.. umur dah 28 tahun, seorang Engineer kat company Oil & Gas), Apih & Kimah kat rumah.. Ummi Abah dan adik-adik yang bawah umur balik kampung.. Tinggal kereta Proton Wira Aeroback kat rumah, in case ade emergency nak gi mane-mane.. Malam tu, adik-adik teringin nak pegi Ong Tai Kim (pasaraya dekat Bandar Baru Sentul).. saye volunteer bawak keta, maklumlah, kakak paling 'matang'.. nasib baik kereta automatik..
Sampai Ong Tai Kim, parking memang kat luar le.. kawasan parking berbatu-batan, tak siap elok lagi.. masuk parking, no problem.. Shopping! Habis beli barang-barang keperluan (walaupun tak perlu sangat pon..), sampai kat kereta, tengok tayar kereta pancit.. Apih berkata "Deng! tayar pancit.. mesti kena paku tadi.." saye menggelabah.. maklumlah, bawak kereta memang pandai tapi tukar tayar tu tak buat practical lagi.. belajar dalam kelas je.. nasib baik, Apih ade.. dia yang tukar.. ahaks! hujan renyai-renyai.. Kimah dah mencuka.. Saye dah menduga.. fuhh... teknik rhyming di situ!
Habis tukar tayar, saye nak kuarkan kereta.. tiba-tiba (jeng jeng jeng!), terdengar bunyi anak kucing mengiau. "MEOW... MEOW..." Kimah kat luar, katanye macam ade anak kucing bawah kereta.. Saye bersuara dalam hati, "takpe, kalau kereta gerak, mesti anak kucing tu lari.." saye teruskan pengunduran.. tiba-tiba....

"KRAAAKK!!"

huh.. sudah!
- saye pandang Kimah
- Kimah pandang saye
- Apih pandang Kimah
- saye pandang Apih..

bunyi kucing mengiau sudah hilang...

Apih bersuara... "Kak Ina pembunuh...."

Saye terlopong... sape Kak Ina?? owh.. saye lah Kak Ina...

Saye senyap, Apih dan Kimah masuk kereta.. Dalam kereta, sepi seketika.. seminit.. dua minit.. tiba-tiba Kimah bersuara, "kucing tu kena gelek.. dia dok dekat dengan tayar..."

TIDAAKK!!!! Saye bukan pembunuh!!

Saye paksa Apih dan Kimah berjanji, jangan bagitau sape-sape saye lenyek anak kucing tu... tetapi.... bunyi "kraaakk" itu menghantui saye.. saye yakin, Apih dan Kimah juga dihantui pengalaman itu.. difikirkan, peristiwa tayar pancit itu sudah perit.. tetapi, bunyi lenyekan itu lebih dahsyat!! Tiga malam, saye bermimpi kucing itu datang.. tiga malam, saye trauma.. saye pasti, Apih dan Kimah juga begitu..

10 tahun berlalu... sampai sekarang, bunyi itu masih jelas... peristiwa malam itu, ketika hujan renyai-renyai... saye, Kak Ina, menjadi pembunuh anak kucing.. T_T

saye takut pada kucing.. setiap kali kucing datang dekat saye (time kat kedai makan), terdetik di hati.. "ini jelmaan semula kucing yang aku bunuh ke?"

saye tak sengaja.. tolong jangan persoalkan saye, kenapa saye takut kucing..
ini kisah benar.. bukan macam filem Dr. Rozmey..

p/s : pergh.. ade bakat tak jadi penulis buku " Misteri Kucing Lenyek"..

8 comments:

SKA Mobile said...
This comment has been removed by the author.
SKA Mobile said...

sbb tue ke awak takut ngan kucing?

Hanin Farhana said...

hehehe... it runs in the gene, sayang.. kalo awak notice, none of my siblings yang suke kucing.. peristiwa tu dah membuatkan saye takut dgn kucing sebab takut dia nak balas dendam ngan saye.. hahahah!

SKA Mobile said...

:-)

Fiza Ab. Rahman said...

Kak Hanin. Saya saje berjalan nak membalas message akak, tapi takde tempat untuk membalas pulak kat sini. Tiba-tiba terbaca entry ni. Pastu saya gelak sorang guling-guling kat rumah baca cerita ni. Muhahaha. Cayalah akak, berbakat menulis cerita pendek :p

Hanin Farhana said...

Fiza : huhuhu.. gelak guling-guling?? ni citer seram.. hehehe.. inappropriate response ni.. :) thanks awak, for blog-walking here..

awesome blossom said...

mula2 citer ni mcm sedih dan traumatik, tp sampai kesudah aku gelak guling2... hahaha

Hanin Farhana said...

fatma : ahahaha! adik-adik aku pon cakap, "apesal u remind us back about the incidence?? DENG!"