Wednesday, May 04, 2011

Chilled Blueberry Cheesecake

Ramai betul yang mintak resepi.. actually, saye blajar kot "Kongsi Resepi" punye blog.. modified siket ikut suke hati..

Bahan-bahan

1) 500g cream cheese (Philadelphia pon boleh, Tartura pon boleh) slalunye, 1 pack is 250g

2) 400g condensed milk / fresh milk

3) 3 tablespoon gelatin (Halagel / Nona punye brand)- laritkan dalam separuh cawan air panas

4) 3 tablespoon lemon juice ( saye suke lemon, so saye taruk sebiji lemon juice)

5) 3 teaspoon lemon zest (parut siket kulit lemon / cincang hirisan halus kulit lemon)

6) 3-4 tablespoon sugar (ikut la kalo nak manis sket, tambah la sket.. i prefer less)

7) 1.5 cups crushed biscuits (oreo / digestive biscuit / biskut meri pon boleh)

8) 3/4 cup melted butter

9) blueberry filling (beli kat kedai kek)

Cara-cara

- Amik loyang yang boleh bukak bawah.. kalo takde, susah sket la..

- blend biskut sampai hancur (guna dry blender), then masukkan melted butter.. gaul sampai sebati

- press biskut ni ke base loyang sampai mampat, then masukkan dalam peti ais for 20-30 minit

- dalam mixer bowl, pukul cream cheese yang di biarkan pada suhu bilik sampai smooth.

- masukkan susu, gelatin yang dah larut, lemon juice, lemon zest, gula

- pukul semua sekali sampai sebati dan smooth

- tuangkan adunan cheese dalam loyang yang dah letak base

- masukkan dalam freezer for 2 hours, then baru letak blueberry topping

* chill cheesecake dalam peti ais for 24 hours, baru sedap nak makan...



Selamat mencuba.. time taken : lebih kurang 45 minit je...

2 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

woooo...nak makan jer tak mooo cuber laaa wat...ekekeke

anonymous yg haritu said...

terima kasih daun keladi =) =)