Ramai betul yang mintak resepi.. actually, saye blajar kot "Kongsi Resepi" punye blog.. modified siket ikut suke hati..
Bahan-bahan
1) 500g cream cheese (Philadelphia pon boleh, Tartura pon boleh) slalunye, 1 pack is 250g
2) 400g condensed milk / fresh milk
3) 3 tablespoon gelatin (Halagel / Nona punye brand)- laritkan dalam separuh cawan air panas
4) 3 tablespoon lemon juice ( saye suke lemon, so saye taruk sebiji lemon juice)
5) 3 teaspoon lemon zest (parut siket kulit lemon / cincang hirisan halus kulit lemon)
6) 3-4 tablespoon sugar (ikut la kalo nak manis sket, tambah la sket.. i prefer less)
7) 1.5 cups crushed biscuits (oreo / digestive biscuit / biskut meri pon boleh)
8) 3/4 cup melted butter
9) blueberry filling (beli kat kedai kek)
Cara-cara
- Amik loyang yang boleh bukak bawah.. kalo takde, susah sket la..
- blend biskut sampai hancur (guna dry blender), then masukkan melted butter.. gaul sampai sebati
- press biskut ni ke base loyang sampai mampat, then masukkan dalam peti ais for 20-30 minit
- dalam mixer bowl, pukul cream cheese yang di biarkan pada suhu bilik sampai smooth.
- masukkan susu, gelatin yang dah larut, lemon juice, lemon zest, gula
- pukul semua sekali sampai sebati dan smooth
- tuangkan adunan cheese dalam loyang yang dah letak base
- masukkan dalam freezer for 2 hours, then baru letak blueberry topping
* chill cheesecake dalam peti ais for 24 hours, baru sedap nak makan...
Selamat mencuba.. time taken : lebih kurang 45 minit je...
2 comments:
woooo...nak makan jer tak mooo cuber laaa wat...ekekeke
terima kasih daun keladi =) =)
Post a Comment