Thursday, March 03, 2011

Ibu-ibu, Bapak-bapak... Bandung Yuk!! Day 3-4

... bersambung...

Day 3
Shopping Day!!! memang betul la orang kate, Bandung ni syurga membeli-belah.. we went to Toko Tiga (tempat jual jeans yang original and branded but yet, murah), Pasar Baru (err... boleh la).. and Pak Aep bawak kitorang pegi tempat jual kain ela, kain buat baju kebarung yang bersulam tu yang boleh dibeli borong.. memang jauh lebih murah dari Pasar Baru.. kata Pak Aep, we are the first tourist yang da bawak ke situ.. :) baik kan, Pak Aep ni...

I get myself an original leather handbag jenama Guess... stylo, okay! plus, a boot-style leather shoes.. susah nak cari kat Malaysia.. harga tak sampai RM 100 for each items.. my husbands dah macam kena rasuk hantu shopping, borong leather purse and wallets. recommended : Diana Tas dan Sepatu shop, terletak di kawasan rumah Pak Aep iaitu Cipuduyut...

Next, trip to Saung Angklung.. ini wajib pergi, sebab sangat menghiburkan.. Saung Angklung ni macam ASWARA la.. tempat latihan seni kebudayaan Bandung especially on how to play Angklung and traditional dance.. the youngest student is of 2 years old!! sebaya ngan Danial, anak sedara saya.. dia main Angklung sangat comel, okay!! hahaha... pastu ade traditional dance show, ade wayang kulit.. penghujung acara, dia ajar kite main Angklung and we were given an Angklung each and dapat main lagu guna Angklung tu.. excited sungguh Mr.Sunshine, siap menari-nari lagi.. hahahah!

After that, jalan-jalan sekitar bandar ngan Pak Aep, then off to hotel..












Day 4
Nak balik dah.. awal pagi dah check out, then Pak Aep bawak pegi kedai brownies yang terkenal, Kartika Sari.. so beli la brownies & pisang bollen (cheese) yang dipesan oleh kawan-kawan.. actually, ade satu lagi kedai yang agak sedap dan lebih murah jugak.. Amanda brownies.. saye beli cheese cake, tiramisu cake and some brownies kukus from here...
sementara tunggu flight, banyak lagi masa.. Pak Aep bawak ke Zoo... hahahaha... menarik jugak, tengok binatang-binatang dan burung-burung.. ade burung kakaktua tu, bile kite bagi kacand, dia pandai bukak kulit kacang tu and makan! pastu, dia nak lagi, dia panggil kite "kakak! kakak!" huhuhu... kelakar.. ade video yang husband saya amik.. :)

Then, flight back to Malaysia.. sedih pulak nak berpisah ngan Pak Aep.. Pak Aep pon macam kurang ceria sebab nak berpisah ngan kitorang.. hehehe.. ye ke?! Flight was okay, tapi tido je sepanjang perjalanan sebab penat.. Sampai KLIA, my dad amik and back to home....









Tips : 4 days trip to Bandung is enough.. kalau nak pi ke Jakarta, boleh tambah satu hari lagi.. advisable to buy : jeans, leather, brownies, kain sulam.. worth-buying, really!


p/s : telah berjaya mempengaruhi Ummi dan Adik untuk pegi Bandung jugak.. and they are going to Bandung end of April.. rombongan Cik Lala dan Kak Yah & kawan-kawan, kita nantikan... hehhehe!

4 comments:

aserque said...

haning!!! nk number supir tuh!!

Anonymous said...

kartika sari!!! kalau pergi xmau balik haha menyesal beli brownies sikit sgt kekeke

nanti nak pergi jugak la neng.. syok betul!\

Anonymous said...

anon : pegi, jangan tak pergi... memang berbaloi..


-hanin-

Azira Mohamad said...

Assalam...wah mcm best! sy saje try google cari tmpt2 menarik dibandung sbb insya Allah 28 april-1mei ini sy angkat berada di sana.

nnt boleh la sy pergi kat tmpt2 yg akak mention kat dlm blog akak neh.