Friday, June 13, 2008

I'm Finishing...



Assalamualaykum wbt...

I'm finishing my housemanship in HUKM.. huhuhu.. And I've already got the next placement for Paediatrics and Orthopaedics postings.. Well, people... I'm going to PAHANG!!! hehehehe.. Either Kuantan Hospital or Temerloh Hospital, would only be known after I register in Jabatan Kesihatan Negeri Pahang in mid August... At least, I've got about 3 weeks holiday..

Initially, I felt a little bit reluctant to go there.. Dah biasa kerja kat HUKM and dah familiar dengan all the places, environment and work schedule here, surely it would be different from KKM hospitals. At first, ingat nak merayu mintak tukar ke area KL / Putrajaya / Selangor.. Tapi rasenye macam susah nak dapat je.. because I dun have the valid reasons for not going to Pahang.. Dah la single, bukan ade planning nak kawen dalam mase terdekat nih.. Hmmm..

After doing some discussion with few friends and seniors, I decided to go first.. ape salahnya cuba dulu kan?! just to complete my major rotations.. then, insya-Allah nak apply jadi trainee lecturer kat any medical schools.. Currently, macam berminat nak buat Family Medicine .. Second choice, Radiology.. Third, Pathology ie. Forensic Pathology.. huhuhu... Tengah usha-usha UIA, USIM and UiTM..

Tak tahu le kenapa, tapi memang minat nak jadi lecturer.. I wouldn't mind taking any field (except Medicine and Paeds.. hehehe.. tak minat) asalkan boleh jadi lecturer.. minat mengajar.. specifically MENDIDIK... sebab saye nak sebarkan ilmu seciput kuman yang saye ade nih untuk dikongsi dgn orang lain dan diambil manfaat.. sebab, guru2 dan pensyarah2 saye semuanya telah memberikan pelajaran dan didikan yang sangat berguna untuk saye menjalani hidup.. So, it's time for me to share.. bak kata Ustaz Hasrizal, "ERTI HIDUP PADA MEMBERI".... anyway, saye dah dapat buku "Aku Terima Nikahnya"... siap dengan sign Ustaz lagi... huhuhu.. thanks to Kak Muna, isteri Ustaz Hasrizal yang susah-susah je dapatkan untuk saye.. Bestnye!!!

Oleh itu, dengan rela hati and tawadhu', saye akan mendaftar ke Pahang mid August nanti.. Doakan yang terbaik untuk saye ye.. mungkin ape yang saye nak tuh bukan yang terbaik untuk saye.. sebab tu saye harap, mereka-mereka yang sayangkan saye tolong doakan yang terbaik untuk saye..

Okay, enough of that.. From 24th to 28th July, insya-Allah saye dan 3 lagi sahabat akan ber'CUTI_CUTI MALAYSIA' ke Sabah.. so, Shade.. tunggu serangan kitorang ek.. Tak sabarnye!!!

Erm.. dapat pujian dari my specialists.. :)
Ms. D*n* : houseman baru, u belajar dari Hanin ye... She's quite a reliable and dedicated HO..
Mr. Sh*hr*n (while talking among them about HO. diorang tak sedar saye ade kat belakang) : Herm.. tengok la sape lecturer dia. Aku jugak.. She's better than some UKM grad. (referring to one of UKM-grad HO).
Prof N*q*y** : Eh, Hanin.. u keluar dari team je, habis HO team nih jadi kelam-kabut.. tak boleh ke kalo u stay je dalam team ni??

Hehehe.. Alhamdulillah... Praise to Allah.. I work hard and give my full commitment, because I know Allah loves those who carry out the responsibility to the best effort..

Alhamdulillah...
Alhamdulillah...

Take care, all..

p/s : nampaknye, before ke Pahang nanti, saye kena beli laptop and broadband for internet connection.. sape nak teman????

5 comments:

Mrs Cey said...

Salam hanin!

I just finished my last set of medical nights as a houseman!!! Sgt happy! Sama la, next rotation I also have paeds and orthopaedics, and then medicine.

Lepas tu balik malaysia for good, insyaAllah.

Good luck in Pahang, and congratulations on being a good houseman :)

Anonymous said...

huhu sy pon memula x terpk nak stay kat paeds. padahal time skola dulu, sy paling tak suke ortho ngan paeds. tp bila kerja lain pulak rasanya. may be depends gak dgn environment sini. cam kat putrajaya, O&G paling bizi. medical tu relax jer.
paeds pulak specialist best2. MO pun yg geng ngan kita.. so rasa ok sket.. HOD paeds dah suh sy tulis surat kat pengarah utk mintak stay kat paeds... hehe

-aa

sHaHiedDaH said...

saya tatau g, diorg (mo, specialist o&g) soh sy join o&g, tp sy tak g menempek muka kat hod g pung... abes la kalo masuk o&g, bila la sy nk kwen? penting tuh!!

erynn said...

jika ke kuantan, boleh kita lepak lagi, this time my treat... n boleh tgk erynn jr skali :) asy-syifaak..

Apih said...

waahhh!!! bestnye dah abih houseman nih!!! org baru nak final exam 2nd year....cisss....tensen guwe...