Saturday, March 01, 2008

Hachuum..!! Uhuk Uhuk..



Assalamualaykum...

Hehehehe.. berhabuk sungguh dah blog nih.. Bukan malas, tapi memang tak sempat nak update.. Takpelah, let me recapitulate all the events that happened for the past 2 months..

Well, as usual le.. work has been my never-ending responsibility.. but in a way, I do enjoy the 'busyness' of working since I haven't got any other commitments yet.. Few joyful and heart-breaking scenarios happened.. some I've shared with others, but some I just keep to myself.. Being HANIN FARHANA, people hardly know what is in my mind.. hehehe!

Story 1
Staff nurse : Dokter... Dokter dah kawen?
Me : Haa..? Saye nampak macam dah kawen ke?
SN : Hehehe.. Kalo tengok umur, sepatutnye dah.. Tapi kalo tengok orangnye, tak nampak macam dah.. macam muda jek..
Me : Huhuhuhu.. nampak macam budak2 ke? Belum le kak, saye belum kawen.. (akak nurse tuh sebaya saye, and sedang pregnant anak kedua)..
SN : Ermm... dah ade boyfren? (sambil senyum2 gatal..)
Me : Adoi kak.. saye busy kerja, nak carik bf tak sempat le.. lagipon, takde orang nak ni haa...
SN : Haaa.. kalo macam tuh, saye nak kenalkan sorang kat Dokter, boleh? sebaya dengan Dokter.. kawan kepada husband saye..
Me : Uisyy.. itu le tujuan sebenarnye ek..?!
SN : Hehehe.. boleh la Dokter.. dia orang ******** jugak.. kerja Pegawai **** kat M***I... saye tengok Dokter, saye rase sesuai pulak ngan dia..
Me : Herm.. terpulang le, kak.. nak kawan and kenal dulu boleh la kot.. tapi nak lebih2 tuh kena tanye Yang Di Atas..
SN : Hehehee!! Okay! Malam ni jugak saye tanye dia..! (mata bersinar-sinar nih..!)
Me : (dalam hati...) adeh.. mampus aku camni..

Esoknye.... saye baru je masuk dalam ward, lebih kurang pukul 6.45am..
SN : Dokter!!! Sedihnye saye...
Me : Haa.. kenapa? ade patient expired ke? collapse ke?? (cuak betul!!)
SN : Bukan... mamat tuh dah ade gf le.. baru je sebulan.. Rugi betul..
Me : Laaaa.. itu rupenye.. hehehe (fuhhh...lega...) Takpelah, dah dia berkenan kat orang tuh..
SN : Alaaa.. saye dah berbunga-bunga dah nak tgk Dokter dengan dia.. sesuai betul!
Me : Isk... biarle kak.. dah jodoh dia dgn org tuh.. hehehe.. takde la, yang akak sungguh2 sgt nih, kenapa?
SN : sebab saye dah berkenan dgn Dokter dah.. kalo ade abang ke, adik laki ke, saye kenalkan dengan Dokter tau..
Me : lor.. akak yang berkenan kat saye, suruh orang lain pulak tackle saye..
SN : ye laa.. kalo nak suruh Dokter jadi madu saye, sure Dokter tanak.. saye pn tahu husband saye takkan setuju punye..
Me : (gulp..!) Oh tidaaakkkk... tak mungkin, kak.. hehehe..


Story 2
Specialist : Patient ni boleh discharge.. Hanin, u call the family members ek.. I'd like to discuss with them regarding further plan of their father's punye RRT..
Me : Okay boss..

Patient nih a retiree policeman.. Admit to the ward due to kidney failure secondary to diabetes (end-stage).. neighbour found him in the house, alone.. having difficulty in breathing due to fluid overload, causing his lungs and abdomen filled with fluid and hardly breathing.. uraemic symptoms also present..

Me : Haloo.. Puan *** ye? Puan anak kepada Encik *** ke?
Anak 1 : Ye saye.. siape ni?
Me : Saye Dr. Hanin dari HUKM.. puan tahu kan ayah puan ade kat ward dah seminggu dah.. sekarang ni dah boleh keluar le.. boleh ke puan datang amik ayah petang ni? kalo boleh, datang dalam waktu pejabat le sebab kami nak bincang siket pasal further plan and treatment untuk Pakcik ni..
Anak 1 : Macam ni la Dokter, saye boleh datang tapi bukan saye yg jaga ayah saye.. so kalo saye buat keputusan pon, kena atas persetujuan adik beradik yang lain..
Me : Haa.. takpe.. Saye akan sampaikan pada Puan, dan Puan boleh sampaikan pada adik beradik yang lain.. kalo nak senang lagi, panggil le adik beradik yang akan bertanggungjawab atas pakcik ni.. supaya terang dan jelas dgn ape yang jadi pada pakcik ni..
Anak 1 : Okaylah, dalam pukul 2 ptg ni kami datang le..
Me : Okay, terima kasih..

3 orang anak Pakcik malang ni datang.. first time saye nampak diorang.. selama Pakcik ni terlantar kat hospital, sorang pon tak pernah jenguk..
Dipendekkan cerita, rupe-rupenye pakcik ni ditinggalkan sorang kat rumah flat kat area Cheras nih.. anak-anak ade 7 orang, none of them willing to take care of their father.. since dia pon dah End Stage Renal Failure (ESRF), he needs regular dialysis, 3 times per week for the rest of his life.. (he's 80 yrs old, anyway) at first, family tak setuju untuk dialysis tuh sebab takde sesiapa yang sudi nak menghantar dan mengambil Pakcik ni untuk treatment dialysis (padahal takyah masuk ward, just hantar ke pusat dialysis and 4 jam kemudian, amik le balik).. then we Doctors decide for them to take Pakcik back home first and discuss with other family members regarding the plan..
Shockingly, all 3 of them tanak bawak Pakcik balik.. siap boleh negotiate dgn kami, kalo diorang setuju untuk plan dialysis tuh, Pakcik kena stay dalam ward dulu.. none of them willing to take care of him.. dengan hati yang membengkak, saye tanye kenapa tanak bawak Pakcik balik..??

Anak 1 : saye ade anak perempuan yang dah besar.. so tak manis le kalo ayah saye duduk sekali dgn kami..
Anak 2 : Tak lama lagi pilihanraya, Dokter.. saye akan bertanding bagi bahagian saye.. so memang saye akan busy.. susah le saye nak jaga ayah saye kalo dia duduk dengan kami..
Anak 3 : Saye selalu out-station.. kat rumah saye ade isteri, pon bekerja.. susah le Dokter.. lagipon, kalo ayah saye nih dibawa balik, kami akan hantar dia ke rumah flat tu.. dok sorang2 jugak.. takde orang jaga jugak..

Panas hati saye!! Jeng.. jeng.. jeng..
"Encik2 ingat, hospital nih rumah kebajikan ke?? Kesian Pakcik.. saye yang takde pertalian darah dengan dia lebih kenal, kisah and tahu pasal Pakcik ni daripada anak2 sendiri.."..
Diorang senyap... terdiam.. Nurse yang tgk pon terdiam..
In the end, specialist saye setuju benarkan Pakcik tinggal di hospital untuk 2-3 hari.. Sebab kami risau kalo anak2 dia tinggalkan dia sorang2 kat rumah tu lagi..
Jengkel! Malam tu, saye stress.. Depressed and tension! Pening kepala.. Tertekan sebab peristiwa ni.. Saye harap, perkara yang sama akan jadi pada diorang bile diorang dah tua nanti..
Jahat ke saye sebab berharap macam tu???

p/s : saye takkan undi parti itu.. sebab adanye orang macam ni dalam parti itu... Benci!!

6 comments:

Professor Howdy said...





There is a time for everything,
a season for every activity
under heaven. A time to be
born and a time to die. A
time to plant and a time to
harvest. A time to kill and
a time to heal. A time to
tear down and a time to
rebuild. A time to cry and
a time to laugh. A time to
grieve and a time to dance.
A time to scatter stones
and a time to gather stones.
A time to embrace and a
time to turn away. A time to
search and a time to lose.
A time to keep and a time to
throw away. A time to tear
and a time to mend. A time
to be quiet and a time to
speak up. A time to love
and a time to hate. A time
for war and a time for peace.

Best wishes for continued ascendancy,
Dr. Howdy

P.S. Here's some blogs & videos
that I found of interest as
I negotiated my way through
cyberspace:


Video With Above Poem
Every Student
My Thoughts
My Blog Video
Religion Comparison
Avoid This Place
Danish Cartoons
Arabic Cartoons
Muhammad or Jesus???
Answering Islam
Is Jesus God?
A Short Look At Six World Religions
God's Word in different languages...
How to become a Christian
Who Is Jesus?
See The Word
Watch The Jesus Movie
Spanish Cartoons
German Cartoons
Chinese Cartoons
Italian Cartoons
Greek Cartoons
Japanese Cartoons
Portuguese Cartoons
Many Languages
Around the Well
French Cartoons
Hindi Cartoons
Russian Cartoons
Little Girl
Get Saved?
You & Sin City
Mysterious Disappearance
Evolution Video
The Departure
You Need To See This
'Thought & Humor'

Wist u dat de God van u houdt?
Avez-vous su que Dieu vous aime ?
Wußten Sie, daß Gott Sie liebt?
Avete saputo che il dio li ama?
Você soube que o deus o ama?
¿Usted sabía que el dios le ama?

Click Here



Tell me sometime what your
thoughts are about all this:O)

Anonymous said...

mmg berlambak2 anak yg lupa diri cmtu. at the end parent diorg mati kat spital. kat putraajaya ni lg la ramai patient cmtu. smua nak buat spital cm rumah kebajikan. tp yg lainnya HPJ ngan HUKM, kat HPJ tu kita xleh marah patient lgsg. konon 1st class rx. pelanggan always rite.

hampeeehh..! sy tringin nak sound gitu kat anak2 pt sy.. huhu biar diorg sedar diri sket..

-aa

Anonymous said...

hish..mmg patut kena sound mcm tu..kalo balqis ada peluang, balqis sembur habis2an..biar jadi mcm lipas yang pernah kena sembur kat umah sewa kitorg tahun lepas..daripada kaler cokelat, jadi putih...tak gerak2..mati keras lipas tu..hah..puas hati..diorg nih nak kata tak pernah tgk cerita kat tv, mmg tak logik..belambak cerita kat tv yang cerita exactly the same story as what juz happened..mmg tak patut...kita yang takde pertalian darah pon tau simpati..tapi anak2 sendiri tak nmpk semua tu kan? apela nak jadi dunia skrg nih..
saye sokong tindakan dr hanin!!! yeah..saye pon takkan undi parti tuh..hahaha


p/s: apepon, kita doakan la semoga anak2 pakcik tu diberi hidayah dan kesedaran untuk membetulkan kesilapan masing2 sebelum terlambat..sebelum pakcik tu tak dapat nak mengucapkan kata maaf...semoga kita terhindar dari menjadi golongan itu kerana kita yang skrg belum tentu akan menjadi kita yang akan datang..hidayah di tangan ALLAH...

-balqis-

Nadia said...

Hanin, menang ke org tu? harap2 dia tak menang lah kalau tidak kesian org di kawasannya. Sedangkan bapa seorang pun tak mampu nak jaga, inikah pulak satu kawasan. Ada jugak manusia cam gitu ek!

Hanin Farhana said...

luckily, dia tak menang.. hehee..

aserque said...

teruk nyer..
sian mak bapak diorang... sedihnyer