Friday, December 16, 2005

Atas Permintaan..

gambar yang saye amik mase kat Teluk Chempedak, Kuantan...


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

Saye minta maaf sebab lama tak update blog..sebenarnye, takde idea nak post ape..kalo ade pon, bile menghadap komputer jek, tetiba blank.. hehehe..anyway, thanks to Asma' sebab mengingatkan saye untuk update blog nih dengan satu soklan thru sms.."kenapa dah lama x update blog?" hehehe..thanks fren...

Okay, this time saye nak share tentang tazkirah Jumaat yang saye dengar dalam tv tadi, disampaikan oleh Ustazah Baiyah yang dulunye glamer ngan 'teknik cakar harimau' tuh...herm.. tazkirah yang disampaikan sebenarnye dah banyak kali dengar tapi takde inisiatif dari diri saye untuk share ngan kawan2..so, this time saye nak share le sebelum terlupa lagi..

Beliau menyampaikan pengajaran tentang 'Perkara-perkara yang Dilaknat oleh Allah SWT'..
1) orang yang memutuskan silaturrahim..
2) anak2 yang derhaka terhadap ibu bapa.
3) orang yang menyambung rambut / memakai rambut palsu.
4) wanita yang mencukur dan membentuk bulu kening.
5) orang yang membuat tatoo pada badan.
6) isteri yang menolak ajakan suami untuk tidur.
7) isteri yang meninggikan suara kepada suami.
8) lelaki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai lelaki.
9) isteri yang keluar dari rumah tanpa izin suami.

Bile terdengar pasal perkara-perkara nih, terlintas dalam pikiran saye tentang sesuatu perkara. Maklumlah, bebaru nih saye terima banyak sangat undangan perkahwinan, daripada kawan2 sekolah, kawan2 UIA dan sedara kepada kawan2... tentang perkara ke-3 dan ke-4. terutamanya kepada pengantin perempuan, mesti nak nampak cantik dan paling 'cun' le pada hari yang bersejarah kan?! walaupon demikian, jangan le sampai melakukan perkara2 yang dilaknat Allah..sebenarnye, saye perasan jugak dalam upacara perkahwinan Melayu nih, terlampau banyak adat2 yang mengarut dan bercanggah daripada ajaran Islam..contohnye, bersanding. Kalo tak silap saye, saye pernah dengar kuliah dari seorang Ustaz, bersanding nih adalah adat yang diambil dari agama Hindu..sejauh mana kebenarannye, saye tak pasti tapi sekarang nih, makin banyak pulak persandingan pasangan pengantin Islam yang saye tengok..kalo kat Kelantan sendiri, sebelum nih memang payah nak tengok pengantin bersanding di Kelantan tapi kebelakangan ni, macam dah jadi popular balik..in fact, 2 orang bapa saudara saye yang berkahwin bulan Jun tahun ni jugak bersanding ketika majlis di sebelah pihak perempuan.. deep in my heart, saye tak suke sebenarnye tapi kalo orang2 tua dan pengantin sendiri dah setuju, apelah kudrat saye untuk mennetang..tapi, it's easier said than done..saye punye turn belum pon tiba so saye takleh nak cakap banyak..but if possible, saye tanak segala jenis persandingan or adat-adat yang mengarut nih dilaksanakan dalam majlis saye..kalo boleh, barang2 hantaran kawen pon takyah le susah2 nak sediakan..membazir je banyak.. tu pandangan saye la...

okaylah, rasenye dah banyak melalut nih..anyway, ahad ni saye akan balik ke Kuantan..kepada kawan2 sekulliyyah, jumpa di Kuantan ye.. started to miss u all le..hehehe..ilalliqa' wa fi amanillah kepada semua...

5 comments:

asma' said...

assalamualaikum...
wah enti.. glamer saye.. hehe
... dah baca blog prof jalal? dia mention pasal kening jgk.. ahahah well..nama saye pun masuk kat situ jugak.. well.. well.. well..

btw mekasih sbb memenuhi permintaan saye eceeh

pakchaque said...

kawen lari la..sure xde sanding2 ni..hehe

Hanin Farhana said...

kawen lari??? aiyoo pakchaque, kesian le kat Ummi ngan Abah saye...lagipon, penat le lari-lari nih...duduk je depan tok kadi kan senang...:)

alehai asma'...awak kan memang glamer. :) anyway, selamat blajar pasal tulang ye..

aserque said...

huaaa... dah ader perancangan masa depan nampak nyer hanin? calon nyer?

Hanin Farhana said...

hehehe....cik asek kite nih..hmm.. perancangan jek...tak semestinye nak kawen dah..anyway, saye dah dapat sijil kursus kawen saye...yea yea!!