Thursday, August 12, 2010

Welcome Back, Ramadhan...



Assalamualaykum warahmatullahi wabarakatuh...

Alhamdulillah, Ramadhan menjenguk semula.. rase gembira sangat.. rase sedih pun ade.. teringat Ramadhan2 yang lalu, macam2 yang saye tempuhi dan pelbagai memori.. so untuk posting kali ni, mari mengenang Ramadhan yang lalu dan kini..

Ramadhan 1427 (2006)
- berpuasa di UIA Kuantan.. nampaknye, ini Ramadhan terakhir saye di Kuantan.. so masa ni lah nak spend time ngan kawan2, sebab tahun depan dah tentu tak bersama lagi.. rutin harian lepas habis kelas, selalunye akan stay kat kuliyyah kat Jalan Hospital sampai 5.30pm.. then after solat asar, same2 ngan Hasanah atau kawan2 lain pegi ke pasar Ramadhan.. slalunye, pegi yang dekat masjid.. tapi kadang2 nak tukar selera, pegi la kat stadium tuh walaupon ramai orang gile-gile.. balik hostel, berbuka kat bilik maton.. memang ramai betul, sampai himpit2.. hehehe.. but it was the best moment.. solat terawikh dgn kawan2 kat surau blok.. hermmm.... tak sangka dah lama tinggalkan zaman tu... then, konvoi ngan geng kelate balik kampung.. huhuhuh.. 4-5 buah kereta la jugak.. memang best..

Ramadhan 1428 (2007)
- dah grad dah.. start houseman bulan 8, so sebulan kerja, terus Ramadhan.. time tu HO kat HUKM, posting O&G.. memandangkan masih lagi peringkat junior, so kena on-call labor room banyak kali.. tapi saye suke conduct deliveries.. sambut babies.. :) pastu, juadah untuk berbuka beli je kat cafe.. tapi kalo on-call, memang tak sempat le.. order by phone then orang datang hantar.. memandangkan dok kat hostel HO, so berbuka sorang2 le sebab roommate takde.. kadang2 tak sempat berbuka.. sahur lagi le jarang nak bangun.. sometimes, keluar berbuka dgn Mr. Sunshine (skrg dah jadi husband.. hehehe..) berbuka puasa dkt Jusco Cheras.. hehehe.. masa tu, tgh ade macam2 konflik.. cuma tak perang besar la.. but Alhamdulillah, dapat cuti raya dalam 5 hari jugak le..

Ramadhan 1429 (2008)
- ini tahu yang mencabar... habis houseman setahun kat HUKM, semua HO kena kuar dari HUKM.. nak dapat cerita, saye dapat kat Pahang.. diberi pilihan, nak pi Temerloh ke Kuantan? saye pilih Kuantan sebab lebih familiar.. walaupun saye tahu posting Paediatrics kat Kuantan memang horror.. macam masuk dalam mulut buaya la bak kata orang.. I remember, I went to Kuantan 2 days before Ramadhan.. kelam kabut cari rumah, last2 dapat.. first day puasa, saye sorang2.. first posting, Orthopaedics.. tagging everyday dari pukul 6-12 malam.. memang penat.. tapi 2-3 hari je camtu. lepas tu saye buat tagging dari 8-12 malam.. then pandai2 plak tuh plan ngan member2, buat selang-selang.. hehehe.. 2 minggu beb, mane nak tahan kalo everyday macam tu.. hari ke-12/13 saye dah exhausted... badan memang lembik.. demam, pening.. tak kebah2 2-3 hari.. saye tak amik MC, tapi dipaksa oleh specialist utk amik MC.. tanak jugak! masa ni, "kejadian malang" tu dah berlaku.. saye give up... saye mintak dia lupakan saye.. cari orang lain.. tapi dia tanak lupakan saye walaupun dia dah ade orang lain.. mase saye sakit, dia sanggup bergaduh ngan keluarga dia sebab nak dtg tengok saye.. memang tak boleh la nak datang sorang2 kan.. tup-tup, dia datang ngan ibu.. hmm.. dah le tgh sakit.. kecewa sebab keluarga menentang.. alih2 dia dtg pulak.. sempat berbuka dgn dia and ibu. tapi... ade sesuatu berlaku yang lebih merentap jiwa saye... lebih menyakitkan dari sakit fizikal yang saye alami masa tu.. tapi ade hikmahnya... selepas peristiwa dia datang, lama-kelamaan Allah lembutkan hati kedua ibubapa kami... satu perasaan syukur yang tak mampu saye tafsirkan.. dan Alhamdulillah, November tahun yang sama, janji diikat untuk bersatu pada tahun berikutnya..

Ramadhan 1430 (2009)
-Saye bergelar isteri tahun ni.. Alhamdulillah, pertama kali berpuasa dengan suami.. we spent time together to the utmost quality way.. maklumlah, saye baru jadi MO and on-call agak kerap.. tapi takpe, Mr. Sunshine tak jemu2 hantarkan makanan berbuka untuk saye.. I appreciate it very much.. kerja pon okay.. on-call kat NICU, staff nurses baik2.. ade makan malam2 yang best.. masak kat ward NICU tuuu.... especially pada Kak Zack, yang slalu masakkan tomyam kegemaran saye.. hehehehe..
Aidilfitri pulak, turn beraya di Penang.. walaupon tak ikut Ummi balik Pasir Mas, tapi saye tetap happy sebab husband sentiasa di sisi.. tambah2 plak, pengantin baru lagi, 3 bulan lebih.. heheheh.. cuma cuti je tak lama.. sempat 4 hari je.. Raye ketiga, saye on-call.. tapi tak kisah, sebab suami tetap ade..

Ramadhan 1431 (tahun ni le...)
- Hmmm.... setakat ni, berpuasa dengan family.. husband takde, kat China.. dia janji nak balik sebulan tapi tak balik jugak.. sedih sangat2.. :( .. especially bile ingat tahun lepas puasa same2.. raye pun tak tahu dia balik ke tak.. semalam, peristiwa menyayat hati dah berlaku.. hehehe.. tak tau le nape emosional sangat.. tapi tu lah, sebab rase tak lengkap.. tengok orang lain, datang ngan pasangan masing2.. dengan anak masing2.. herm... saye berbuka dgn air dan kurma.. pastu dgn airmata...

Harap-harap ade sinar ceria untuk saye dalam baki Ramadhan yg tinggal lebih kurang 2/3 lagi ni.. Kalau tidak, rasenye Aidilfitri akan datang ni saye rela tak cuti dan bekerja... Tapi saye tetap bersyukur sebab Allah beri peluang kepada saye untuk menikmati Ramadhan tahun ini... mana tahu, Ramadhan tahun depan tak sempat ke.. Allah Maha Mengetahui dan sebaik-baik Perancang..

p/s: takleh jadi ni.. apesal sedih sangat ni..
oh ye.. tanam azam nak berjimat...
condo saye dah boleh masuk..
dalam proses furnishing utk sewakan..
dah hampir siap.. tak lama lagi boleh sewakan.
pastu, kuarters tak lama lagi dapat..
so kena spend utk perabot jugak..
sebelum ni duduk rumah yang fully furnished.
Mr.Sunshine nasihat, jgn boros beli baju..
sebab saye pakai ape pun cantik.. hehehe..
unless kalo dia ade, baru boleh beli..
tu pun kalo dia setuju..

3 comments:

Mama Qiestina said...

alahai paham perasaan doc hanin tu part rase tak besh kan posa without yg tersyg..

hmm takpe sure dpt raya sama kan :)

chilss ya!

Hanin Farhana said...

tu la yatt.. herm.. takpe, redha je lah.. raye pon tak sure lagi dapat same ke tak.. kalo dia tak naik kapal lagi, rase mcm nak fly ke China je..

Hanin Farhana said...
This comment has been removed by the author.