Thursday, August 17, 2006

Dan Kisah Baru Bermula...

Assalamualaykum all..

Sorry sebab lama sangat tak update blog nih...actually, kind of busy ngan new posting, Obs and Gynae (O&G) or secara Bahas Melayu nye, bahagian sakit puan dan perbidanan.. hehehe..and thus, as the name applies, of course le banyak benda yang kena settlekan.. as for this block, each final year student must conduct 5 deliveries (yup..sambut baby tu..) and present 10 cases to be filled in the logbook.. alhamdulillah, dah berjaya habiskan deliveries in the first week and now struggling to finish up the case presentations..

Erm..i'd like to give some tips to those yang belum masuk O&G, so that tak le terkial-kial nak settle banyak kerja last minute..

1) focus on the current posting..i know for pro exam this coming april, we're going to be asked the whole load of nedical stuff but just relax and plan properly.. having a study group would be an advantage..and of course, pray hard..

2) masuk labour room @ ward bersalin nanti, staff nurses memang tahap potong kapla punye garang... jangan melawan, just diam and be strong! if u made mistake, admit it and apologise.. never bodek them, coz they can detect.. and pada sape yang pandai buat muka kesian kalo dah buat silap, try le buat muka kesian sehabis baik.. it works, man! i've tried.. :)

3) habiskan deliveries secepat mungkin so that u can focus on CPs.. memang payah nak habiskan tapi good plan will overcome it.. thehehehe...

4) jangan ponteng kelas sebab banyak MCQs and important points yang lecturers stress on, yang tak de dalam buku...

5) banyak lagi..last but not least, be humble and down to earth.. jangan perasan bagus sgt coz Allah tak suke orang yang arrogant..

Herm.. simple jek advice nih. But alhamdulillah, tak le rase stress sgt banding ngan 3rd year dulu coz banyak tahu medical terms and important cases to stress on..

Jumpa ngan 'seseorang' bawak wife dia untuk medical check-up..pregnant 8 months dah.. just tegur and tanye khabar..that's all.. Alhamdulillah, takde rase pape pon.. just rase happy tgk dia bahagia ngan wife dia.. 'seseorang' tu adalah masa silam saye yang dah lama lenyap..masa sekarang, ade sang 'suria' yang sudi menerangi hidup saye..dan untuk masa depan, doa saye semoga Allah izinkan sang 'suria' terus hadir menemani dan menceriakan hidup saye... :) hermmm..malu pulak!

Next week ade convocation ceremony kat UIA Gombak.. insya-Allah, our turn would be soon.. hermm...kenapa saye yang berdebar2.. :)

Okayla, nanti saye tulis lagi...


p/s : ade patient yang cakap, dia doakan saye akan jadi O&G specialist... hermm.. erk!!

2 comments:

aserque said...

ha... naper berdebar2 plak nih??? saper2 kat sana ker hanin?

go hanin! go! jadi O+G specialist! mcm yg kite ckp smlm kat ms.. tunjukkan kat former specialist, tak semestinyer kene arrogant biler dah jadi senior ni.. kite jadi O+G specialist yg humble + baik ngan patients... BASYA!

Hanin Farhana said...

Basya!! thanks pal... tapi, tough way to go tuh.. herm.. insya-Allah, kalo diizinkan Dia... Basya!!